Cilinder

Kialakul.

Friss topikok

Próbálj csak meg egészségesen élni!

2014.07.11. 14:34 Cili, a hebrencs

Azt, hogy mi az egészséges, a fantáziátokra bízom, tudom, ez mindenkinek mást jelent, de gondolom abban egyetértünk, hogy az egészséges az általában a megszokottól elrugaszkodott, nem a meki, nem a rántotthús, nem a sültkrumpli és a lángos, tehát valamilyen extra igény. 

Egy ideje rohadtul próbálok egészségesen élni, mert úgy tűnik, ez olyan egyszerű, mint a csücsörítős szelfizés, de rá kellett jönnöm, hogy közel sem az. Folyamatosan akadályokba ütközöm, melyek áthidalhatóak lennének, ha 

  1.        alapvetően nem lenne igényem táplálékra, és adott esetben frankón ellenék napfényen (vagy esőn, mert az mostanság gyakoribb)
  2.        makacs lennék annyira, hogy a pillanatragasztóba is belekötök, ha úgy érzem, érvényesítenem kell az igazamat
  3.        rengeteg fölösleges szabadidőm lenne, amit nem szégyellek az étkezésre, illetve az étel felkutatására szánni

 

Az alábbiakban összefoglalom az utóbbi hónapok tapasztalatait, mely idő alatt különböző igényeimet próbáltam érvényesíteni vendéglátóipari egységekben és szaküzletekben egyaránt.

 

  1.        Cukormentesség

Ez a legnehezebb, cukor ugyanis mindenben van. A magyar ember napi étkezéséhez hozzátartozik, hogy reggeltől estig egy kilogramm cukrot el kell fogyasztani így vagy úgy, olyan nincs, hogy nem. A februárt prímán kibírtam cukor nélkül, toltam a banánokat és az ananászt, ennyi.

 

Nyáron azért jóval nehezebb, a sok fagyi, rengetegféle gyümölcs, melyekből régebben csodás süteményeket készítettem, forróság, melyet csak limonádéval lehet enyhíteni, mind mind hátráltattak a célterv teljesítésében.

 

a)      Ludwig pékség, szombat reggel, eladólány 2 db agysejttel, melyek mindegyike a levegővétellel van elfoglalva:

-          Szia, az eperturmixban van cukor?

-          Nem, nincs.

Majd látom, ahogy a Jogobellát összeönti a tejjel. Ez több kérdést is felvet. Miért nincs az eperturmixban eper? Oké, a kettő darab agysejt egyike sem alkalmas annak az információnak a feldolgozására, hogy a joghurtban cukor van, méghozzá nem kevés… szerencsére nem vagyok cukorbeteg, de ha az lennék, és mondjuk bajom lesz ettől, mit mondana? Bocs? Nem, nem reklamáltam, nem mentem volna vele semmire.

 

b)      Habcsók fagyizó, hétköznap délután, ebéd utáni édességéhségtől szenvedve.

-          Szia, a DIA fagyiban van édesítő?

-          Igen van.

-          És milyen?

-          Természetes.

-          Oké, de azon belül?

-          Nem tudom, de kézműves fagyi, szóval természetes.

-          De nem tudod, hogy fruktóz, stevia vagy nyírfacukor esetleg egyéb?

-          Nem, bocsi.

Megettem, mert kellett. Azóta nem tudom, mi volt benne, lehet, hogy tengeri hattyúfarok, de mindegy is, ne tegyek fel hülye keresztkérdéseket, jobban jártok.

 

c)       Ázsia bolt, egészséges polcsor

Eritritol, zacskóján a tápanyagtartalom: kalória: 0, szénhidrát: 0, fehérje: 0 stb. Mivel láthatóan nem víz az, ami a zacskóban van, hanem fehér és porszerű, felvetődik bennem a kérdés, hogy akkor ugyan miből áll a dolog? Bár űrkutatásban nem vagyok járatos, azt azért sejtem, hogy földi körülmények közt ha valami anyagszerű és kiterjedése van, annak állnia kell valamiből. Neten rákeres: kalória: 20 kcal/100 gramm. Szuper! 20 kalória 100 grammonként kurvajó, miért kell behazudni a 0-át? És miért nem büntetik meg ezért a céget?

 

  1.        Csak teljes kiőrlésű lisztet eszem

Tudtam, hogy ez a projekt nemhogy elbukik, de el sem indul, mert pizzát azt fogok enni. Bár azóta kifejlesztettem a 2/3 arányban teljes kiőrlésű pizzatésztát (nem politikai megfontolásból), fehér liszt is mindenben van, akárcsak cukor.

 

a)      Lipóti Pékség, Kálvin tér, Ludwig Pékség Kálvin tér

A kérdés mindkét helyen ugyanaz:

-          Teljes kiőrlésű kenyeret szeretnék.

-          Ezek vannak.

-          Mind 100%-ban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz?

-          Nem.

-          Melyik tartalmaz a legnagyobb arányban?

-          Ööööööö.

-          ???

-          Itt egy lista az összetevőkről, nézd meg.

-          De ezen nincsenek arányok.

-          Hát akkor nemtudom.

 

b)      Ennek a másik verziója: alanyunk hangosan, háttal állva nekem felolvassa a 400 féle összetevőt, mely ezzel kezdődik: búzaliszt. Mire én a 400. után, mivel háttal áll, és nem tudom rögtön mondani:

-          Akkor köszönöm, nem.

 

c)       Nincs sztori, egyszerűen nem lehet teljes kiőrlésű kenyeret kapni. Se kiflit. Ahol igen, az Budán van, egy busz visz oda, óránként indul, és reggel 7-re elfogy a kenyér. Nem ennyire szörnyű a helyzet, de kb.

 

  1.        Nem eszem egészségtelen vackokat, mint pl. a sültkrumpli

 

a)      Symbol, amúgy is elképesztően készséges és segítőkész személyzet, akik lesik minden kívánságod #not #absolutelynot

Étlapon ez szerepel: Grillezett csirkemell gombás szószban julienne zöldségekkel

Pincér kihozza: Csirke sült krumplival

Én:

-          Elnézést, de az étlapon zöldségekkel szerepelt.

-          De hát ott vannak a zöldségek. – és mutatja, a hús alatt, 2 cm átmérőjű gombócban.

Nekiállhattam volna balhézni, visszaküldetni, hogy ugyanezt kérném a krumpli helyett zöldségekkel, de mivel menüről van szó, vsz leszartak volna, és legközelebb bele is köpnek.

 

  1.        Laktózmentesség

Egyszerű a dolog. - Van laktózmentes tej? Nincs. A legtöbb helyen. És miért nincs? Mikor lassan minden 2. ember laktózérzékeny.

 

Történetekből ennyi, de szeretném megkérdezni, hogy tud-e valaki olyan helyet, ahova ha este beül a barátaival, akik „normál” kaját esznek és söröznek, tud enni „egészséges” kaját, ami nem saláta. Mondjuk ha alkoholt inna egy buliban, és szeretne valamivel jóllakni előtte, amire lehet inni. Kapsz-e valahol teljes kiőrlésű kenyeret, pizzát, melegszendvicset? 

Nincsenek nagy igényeim, nem vagyok vegán, sőt még vega sem, eszem rendes sajtot, nem vagyok gluténérzékeny, nem is paleózom, tök megfelel nekem a rozs meg a zab meg a teljes búza, de tényleg természetes állapot, hogy egyetlen nemrég nyílt, hipszter, trendi helyen nincs közel egészséges kaja, ami nem 3 salátalevél? Azért elég fantáziátlannak kell lenni ahhoz, hogy ezen az egy módon tudjanak a vegákra és egészségtudatosakra gondolni, hogy nesze nektek cézársaláta, hússal vagy hús nélkül. És vannak egészséges helyek, de nem oda fogom szervezni a sörözést a barátaimmal, nyilván. 

Tényleg nagyon-nagyon várom az ötleteket, tanácsokat, tapasztalatokat. Mert nem vagyok negatív, nem döntöttem el, hogy ez így van, és minden rossz, szeretnék ezzel továbbra is próbálkozni, akkor is, ha kurva nehéz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr976500549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lioliom 2014.07.12. 00:41:56

Azért a laktózmentesként csomagolt és árúlt tejszinről amikor kiderül,hogy nem az!Az elég nagy gáz!Először a belekben ,aztán már nem is folytatnám!Eredmény egy ejnye bejnye a hivataltól és azóta is ott a polcokon!KI meri megvenni?

ZWolfS666 2014.07.12. 07:50:38

A teljes kiőrlésű liszt és az abból készült cucc már egészséges?

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2014.07.12. 08:31:57

Értelmetlen laktózmentes tejet tartaniuk. Minden érintett vihet magával enzimet. Ez a legegyszerűbb.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.12. 08:53:56

Szerintem ezt a mostani, profitorientált marketingesek által generált egészséghisztit a többi fóbiához hasonlóan gyógyítani kellene, mint "ételfóbiát".

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2014.07.12. 09:01:28

Teljes kiőrlésű kenyérben van és lesz is feherliszt. Egyéb rozskenyer felét ehetsz. Polyvinylnek meg annyit, hogy ez nem hiszti, csak nem mindenki lusta ahhoz, hogy előregyártott szarokat egyen hanem megcsinálja magának minőségi alapanyagokból.

Altaïr 2014.07.12. 09:05:33

Aztán a kenyérsütő gépről hallottunk-e?

Én ezt ajánlom: Panasonic SD-2501 WXC
Három éve átlag napi egy sütéssel még mindig kiválóan működik.

Altaïr 2014.07.12. 09:06:40

@ZWolfS666: teljes kiőrlésű liszt = piszkos liszt. Kisgyerekeknek kiváló, mert többféle gombás megbetegedést is tudnak kapni tőle.

Altaïr 2014.07.12. 09:09:05

Aztán itt van mondjuk a joghurt:
Severin Yoghurt Maker with 14 Glass Jars, 13 Watt, White
És azt teszel bele, amit akarsz.
(amazon.co.uk-ról rendelhetőek ezek, kell venned konnektorátalakítót is, kb. 600/darab)

Altaïr 2014.07.12. 09:15:56

És végül ahogy mondod, beülős hely nem igazán van, de így legalább otthon olyant eszel, amilyent te akarsz.

Szerintem egyszerűen nem éri meg ilyeneket árulni étteremben / bisztróban / kocsmában meg pláne. Túl drága lenne, akkor meg az lenne a baj. Sokáig tartana, mire kihozzák, mert ritkán kérik, tehát nem tartanak félkészet, stb.

Eleve vegetáriánus választék sincs még a legjobb helyeken sem, pedig az nem is betegség miatt van: egy vegetáriánus nem lesz beteg, ha húst esik. Ellentétben pl. a gluténnel meg a laktózzal.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.12. 09:59:50

@Great Cornholio:

"csak nem mindenki lusta ahhoz, hogy előregyártott szarokat egyen hanem megcsinálja magának minőségi alapanyagokból."

Neked meg annyit, hogy az egészséges étkezés azt jelenti, hogy nem veszed meg az előregyártott, magas feldolgozottságú szarokat, hanem nyers zöldséget, tőkehúst, gyümölcsöt, cukrot, lisztet veszel, és ezekből főzöd, sütöd meg az egészséges ételeidet.

Minden más csak konzumidióta hókuszpókusz a teljes kiőrlésű szarokkal, meg a cukormentességgel együtt.

CsakEgysrác 2014.07.12. 10:12:32

kulináris fellegvár itt soha nem lesz ezt jó ha tudod.
amire szükséged van csináld magad, mert itt mindenki a olcsó, gyors elkészíthető szemetet árulja, vásárló is a azt veszi meg, hiába a jobb minőségű teljes kiőrlésű vagy bio termék...álmodba bio meg 100% teljes kiőrlésű, nem is kelne meg térfogat növelők nélkül a kenyér ha ful 100% lenne.
éljünk egészségesebben teljesen egyet értek, max akkor fogsz ha magad csinálod és magad termeszted..
süti beállítások módosítása