Cilinder

Kialakul.

Friss topikok

Fussunk megint

2013.05.28. 10:26 Cili, a hebrencs

Rengeteg hülyeséget olvastam mostanában a futással kapcsolatban, amit vagy olyan írt, aki 800 éve fut napi 200 kilométert, vagy olyan, aki 10 éve vett egy Nike-t, évente egyszer elmegy benne sétálni, és iszonyú sportosak érzi magát ettől. 

Szóval futás megint, egy teljesen kezdőtől teljesen kezdőknek.

Mennyit:

Első szabály: ne állj meg. Én legalábbis csak úgy tudom tartani a kitűzött célt, ha maximum ivást engedélyezek magamnak, de pihenni nem állok meg. A kitűzött cél ne 5 km legyen, ha 10 éve ki sem emelted a segged az autóból, hanem mondjuk 3. Nem mindenki selejtes, aki nem fut le rögtön egy szigetkört, 3 km-t viszont azt gondolom bárkinek menni fog elsőre is.

Hogyan:

Leginkább lassan. Kocogjatok! Ciki lesz, amikor a mellettetek elhaladó nyugdíjasok, 3 éves gyerekek és féllábúak menetszele lelök az útról, de így bírni fogjátok végig. A tempót szerintem nem muszáj direkt növelni, én eleinte 7 és fél perces csigakm-eket futottam, ami észrevétlenül lett 6 és fél perc, ugyanolyannak érzem, mégis gyorsabb, magától fejlődik az ember.

Szúr az oldalam:

Mert rosszul veszed a levegőt, mint a legtöbben. Ideális lenne hasba venni egyenletesen, de ha erre figyelsz direkt, még nehezebb lesz, ezért vagy fuss egyenletes tempóban, sík terepen zene nélkül, és próbálj nem a légzésre koncentrálni, vagy...

Milyen zenére:

Rockra semmiképp. Hogy beálljon az egyenletes légzés, ahhoz kell a tuctuc ütem, én '90-es évek diszkóra szoktam (Dr. Alban, Corona és társai), de ma fogok tesztelni egy még monotonabb zenét.

Hol:

A Margitszigeten párnázott futószalagon lehet, ami tök jó, ha bírod a tömeget, és ki tudsz menni cucc nélkül, mert az öltözőszekrény bérlése 1000 Ft/alkalom az Atlétikai Centrumban (van viszont bérlet 6000/hóért, vagy diák 4800-ért).

Az Orczy kertben klassz erdei pálya van, majdnem másfél km hosszú egy nagykör, ha a futópályát is beleveszed. Vagy lehet csak a futópályán 500 méteres köröket, egyenletes légzés beállításához nekem bevált.

Furán hangzik, de múltkor kipróbáltam a Népligetet, 3,5 km egy kör és majdnem végig lehet "földúton" menni, nem kell a betonon. Nem veszélyes, napozókkal és néhány foglalkozását tekintve szakértő nénivel találkoztam, de ennyi.

A Normafát akkor ajánlom, ha iszonyú jól tájékozódsz, mert én nem találtam meg a kinézett útvonalat, így lefutottam a hegyről és vissza kellett másznom.

További tippeket szívesen fogadok.

Mélypont:

Igen, van ilyen. Lefutottam párszor 10 km-t, aztán az 5 is alig ment, mert nem ettem eleget/túl korán volt/túl sokat ettem/fájt a lábam/satöbbi. Túl kell lendülni ezen, vissza kell venni a távolságból vagy a tempóból, és nem szabad kifogásokat keresni meg halogatni a következő alkalmat.

Ezért érdemes, avagy amióta futok:

Jobb a körérzetem, nem szédülök annyit, nem vagyok mindig álmos.
Rengeteget eszem, és bűntudat nélkül, mert lemozgom!
Izmosodok, de durva mértékben, én látom és érzem legalábbis.
Azt gondolom összességében kiegyensúlyozottabb vagyok, persze ez minden másnak is köszönhető.

Névtelen.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nyulvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr675328812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gklka · http://gk.lka.hu 2013.05.28. 13:57:27

Én még annyit tennék hozzá, hogy nyugodtan el lehet kezdeni tetszőleges sportcipőben, de ha látod magadon, hogy ezt hosszú távon is fogod csinálni, akkor úgyis veszel előbb-utóbb egy futócipőt, ami viszont nagyban megkönnyíti a dolgod, mert egész más benne betonon futni.

Cili, a hebrencs 2013.05.29. 10:25:21

@GK / LKA: Igen, persze, csak ezt szerintem az előzőben írtam. Bár aki nem olyan, mint én, előbb vesz egy futócipőt, hogy ne tegye tönkre a térdeit, és nem adja fel az elején. Ha én rögtön vettem volna cipőt, már tuti nem futnék..
süti beállítások módosítása